trende

Mutfağınızda Şık Bir Görünüm: Ada Mutfak

Mutfağınızda Şık Bir Görünüm: Ada Mutfak

Modern hayatın içinde mutfaklar sadece yemek pişirmekten çok daha fazlasına yani sosyalleşmeye ve mutlu anıların oluşmasına da hizmet etmektedir. Son zamanlarda ada mutfaklar çok fazla dikkat çekmektedir. Ada mutfaklar ortamın estetik ve fonksiyonel yapısında akıcılık ve modernlik oluşturmaktadır. Mutfaklar mekânın kalbidir, ada mutfaklar ise mutfakların kalbidir denebilir. Eğer ada mutfak yaptırmayı düşünüyorsanız bu yazımız kesinlikle size yardımcı olacaktır.


Mutfağınızda Şık Bir Görünüm: Ada Mutfak

Ada Mutfak Tam Anlamıyla Nedir?

Kısaca mutfağın tam ortasında masa ya da tezgâh olarak kullanılabilen bir bölümün olduğu mutfak modelleridir. Genellikle dolaplı tezgahlardır. Mutfağınız daha özel olmasını sağlarlar. Mutfak dekorasyonunu tamamlarken sizlere de bir çok kolaylık sağlamada yardımcı olacaktır.


Özellikleri Nelerdir?

En önemli özellikleri akıcılık sağlamalarıdır. Mutfak adası yerleştirildiğinde etrafında ferah koridorlar oluşmalıdır. Yemek pişirme fonksiyonu ön planda tutularak tasarlanmış olmaları da başka bir önemli özellikleridir.

Bazı modellerinde ocak, davlumbaz ve tencere tava askılıklarının da tasarıma dahil edildiği görülebilir.


Ada Mutfak Kullanışlı Mıdır?

Ek depolama alanı, ayrı bir yemek yeme alanı ve pişirme alanı avantajlarını sunduğu göz önünde bulundurulursa fazlasıyla işlevsel oldukları açıkça ortadadır.

Bunların yanı sıra evyeyi de bu alana taşımanız mümkündür. Kısacası estetik avantajlarının yanı sıra çok işlevli dekorasyon çözümlerinin de kaynaklarıdır.


Ada Mutfak Ölçüleri Nasıl Olmalıdır?

Çoğu kişi ada mutfakların sadece büyük mutfaklarda olabileceğini düşünse de ölçüleri doğru seçildiği sürece küçük mutfaklarda da tercih edilebilir. Genellikle dikdörtgen biçiminde olurlar fakat tabi ki istisnai modelleri de tercih edebilirsiniz. Küçük mutfaklarda, ölçülerini mutfağı daraltmayacak şekilde ayarlamanız gerekmektedir. Büyük mutfaklarda ise tam tersi olarak geniş ölçülerde ve mutfağı dolu gösterecek şekilde seçmeniz gerekmektedir. Eğer bu detaylar dikkate alınmazsa büyük mutfaklar dar görünebilir, küçük mutfaklarsa işlevselliğini kaybedebilir. Profesyonel mutfak planlayıcıları tarafından verilen bilgiler doğrultusunda ada mutfakların yerleştirilebilmesi için minimum boş alan 240 santimetre uzunluğunda ve 220 santimetre genişliğinde olmalıdır.


Ada Mutfak Modelleri

Her işleve göre ve her boyutta ada mutfaklar üretilmektedir. Hangi modeli istediğinize karar vermeniz için öncelikle ne amaçla kullanılacağına, nasıl bir kategori aradığınıza karar vermeniz gerekmektedir. Peki bu modeller nelerdir?


Basit Bir Tezgâh Ada

Sadece yemek hazırlama alanına katkıda bulunan bir tezgâh işlevi görür.

En küçük modellerden biridir ve ölçüleri genellikle 80 santimetreye 60 santimetredir.


Bar Tezgâhı

Barlardaki tezgâh modelini taklit ettiği için bu adı almıştır. Tek işlevi yüksek taburelerle birleşmiş bir tezgâh görevi görerek yer tasarrufu sağlamasıdır. Bu modeller diğer ada mutfaklara göre daha incedir.

Siz yemek hazırlarken misafirlerinizin oturup başlangıçlardan tadabileceği veya sizlerle muhabbet edebileceği bir alan yaratır. Aynı zamanda küçük yemek masası olarak da kullanılırlar. Genellikle 80 santimetreye 40 santimetre ölçülerinde olurlar.


Yemek Pişirilebilen Ada Mutfak

Basit ada mutfaklardan daha büyüktürler. Bu modeller yemek yapma işlevli oldukları için genellikle ankastre ocaklara, davlumbaza ve tencere tava askılıklarına sahiptirler.

Yemek yapma alanı dışında servis alanı da bulunur. Ölçüleri genellikle 140 santimetreye 80 santimetredir.


Bulaşık İşlevli Ada Mutfak

Bu modellerde su tesisatı ve bulaşık alanı bulunmaktadır. Bu tür ada mutfakların mutfağa sonradan eklenmesi çok zor olduğu için genellikle sıfırdan mutfak yaptıranların tercihi olmaktadır.

Tezgâh alanının altında bulaşık makinesi yeri ve de yanlarda tabak çanak için raf ve çekmecelerde bulunmaktadır. Genellikle 150 santimetreye 80 santimetre boyutlarında olurlar.


Çok Amaçlı Ada Mutfak

Yukarıda saydığımız bütün özellikleri bünyesinde taşıyan ada mutfaklardır. Tek başlarına bir mutfak görevi görebilirler.

Tabi ki bu kadar işlevli olmasından dolayı oldukça geniş bir alan kaplarlar. En az 200 santimetreye 100 santimetre boyutlarında olmalıdırlar.


Mutfak Yarımadası

Küçük mutfaklara sahip olanlar için mükemmel bir seçenektir.

Genellikle mutfak tezgahından, mutfağın mimari yapısında bulunan kolon gibi yerlerden veya duvardan yararlanılarak yapılan; tam olarak bağımsız olmayan ama ada mutfak görünümünü ve işlevini taklit eden modellerdir. Özellikle 1+1 veya stüdyo daireler için uygundur.

Yazar: Sezen Nehir Uğurlu


Ayrıca Bakınız