trende

Ahşap Yüzey Eskitme Nasıl Yapılır?

Ahşap Yüzey Eskitme Nasıl Yapılır?

Kullandığınız mobilyalarınızın boyalarından sıkılmış olabilirsiniz. Onları atmak veya değiştirmek yerine mobilyalarınıza eskitme boya yaparak boyasını veya tasarımını değiştirebilirsiniz. Böylece mekanlarınızda yeniden şık bir ortam katabilirsiniz.


Ahşap Yüzey Eskitme Nasıl Yapılır?

Mobilyalarda eskitme yöntemi günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır. Sizlerde mobilyalarınıza rahatça ve kolayca eskitme boyama yapabilirsiniz. Eskitme boyama tekniğiyle artık ortamlar daha şık ve yeni gibi gözükecekler. Eskitme teknikleri 8 farklı yönteme ayrılır;

Islak Kâğıt Eskitme Tekniği, Dökme Boya Eskitme Tekniği, Baskılama Eskitme Tekniği, Mum Eskitme Tekniği, Zımpara Eskitme Tekniği, Kuru Fırça Eskitme Tekniği, Durulama Eskitme Tekniği, Kazıma Eskitme Tekniği.


Islak Kâğıt Eskitme Tekniği

Eskitme yapacağınız ahşap yüzey seçildikten sonra rastgele koparılmış kâğıt parçaları ıslatarak eskitme yapılacak ahşap yüzeye yapıştırılır. Eskitme yapılacak boya seçilir ve ardından ahşap yüzeye seçtiğiniz boya sürülür.

Boyamadan sonra kâğıt parçaları sökülür. Geriye kalan kâğıt parçaları beyaz boşluklar bırakacaktır geriye kalan beyaz boşluklar boyalı alanlar ile ahşap yüzeyinde ıslak kâğıt eskitme tekniği efekti sağlamış olur.


Dökme Boya Eskitme Tekniği

Dökme boya eskitme tekniğinde ıspatula ve mala kullanılır. Seçtiğiniz ahşap boyası eskitme yapılacak yüzeye dökülür. Döktüğünüz boyayı yaymak için seçtiğiniz alet ile dağıtılır.

Yüzeye dökülen fazla boyadan kurtulmak için ahşabın bitim yerine kadar gelinir ve bir kap yardımıyla fazlası alınır ve kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra eskitme yaptığınız ahşap yüzeyinde oluşan desenler güzel ve şık bir görüntü ortaya koyacaktır.


Baskılama Eskitme Tekniği

Bir ahşap yardımıyla eskitme yapılacak yüzeye seçilen boya, ucunu batırarak yüzeye rastgele doğaçlama yöntemiyle sürülür veya baskı uygulayarak yapılır. Bu işlem sabır gerektiren bir işlemdir. Sonucunda güzel gözükecek sonuçlar ortaya koyacaktır.

Eskitme yapılan yüzey kurumaya bırakılır, kuruduktan sonra kullanabilirsiniz. Kuruma işlemi açık ve hava alan alanda olursa daha hızlı kuruyacaktır ve de suyla temas edilmemelidir.


Mum Eskitme Tekniği

Eskitme yapılacak yüzey temizlenir daha sonrasında ahşap yüzeye mum doğaçlama şekilde sürülür. Mum sürüldükten sonra sürdüğünüz yerlerde erimiş izi bırakır. Ahşap yüzey seçilen boyayla boyanır.

Boya kuruduktan sonra kuru pamukla veya bezle mum sürülen yerleri temizleyerek mum yüzeyden çıkarılır. Mum kalıntıları çıkarıldıkça ahşap yüzeyinde güzel görünüm ortaya çıkacaktır.


Zımpara Eskitme Tekniği

Bu tekniğimizde boyama yerine boyalı olan ahşap yüzeyi zımpara kâğıdı ile ileri geri yaparak eskitme yapılır. Bunun sonucunda eski boyalı kısım silinmiş durumda olur.

İstediğiniz bir ahşap yüzeyi zımparalayarak eskitme görüntüsünü elde edebilirsiniz. Zımpara eskitme tekniği diğerlerine göre daha az masrafsız ve de zahmetsizdir.


Kuru Fırça Eskitme Tekniği

Eskitme yapacağınız yüzey için kullanacağınız fırçaya sürülen boya kurumuş olacak şekilde yani fazla işlevselliğini kaybetmemiş şekilde eskitme yapılan yüzeye sürülür.

Ahşap yüzeyde oluşan boya izleri eskitme görünümü ortaya koyar. Yaptığınız işlem kurutulmaya bırakılır ve böylece tamamlanmış olur.


Durulama Eskitme Tekniği

Eskitme yapılacak ahşap yüzey yoğun bir şekilde boyandıktan sonra kurumaya bırakılır. Kurumaya bırakıldıktan sonra ara sıra kontrol edilerek tam kurumadan ıslak bezle yüzey silinir.

Boyalı yüzey ıslak bezle alınarak yüzeydeki kurumuş olan boya kalır. Geriye kalan kurumuş yüzeyler eskitme görüntüsü ortaya koyar.


Kazıma Eskitme Tekniği

Durulama eskitme tekniği ile aynı yöntemle yapılır, sadece kuru bez yerine sert plastik ile boya ahşap yüzeye sürüldükten sonra hafifçe bastırılarak temizlenir. Boya sürüldükten sonra kurumaya bırakılır.

Ara sıra kontrol edilerek tam kuruma olmadan sert plastikle eskitme yapılacak yüzey temizlenir. Bu işlemin sonunda eskitme görüntüsü elde etmiş olursunuz.

Sizde hemen kendinize uygun bir eskitme tekniğini seçin ve işe koyulun!

Yazar: Muratcan Güleryüzlü


Ayrıca Bakınız