
Bebek odası dekorasyonu, heyecanlı bir bekleyiş yaşarken aynı zamanda çokça telaş barındıran bu dönemde en eğlenceli kısımlardan biri olan ama fazlasıyla da dikkat gerektiren bir konudur. Biz de size yardımcı olmak amacıyla bu yazımızda bebek odası tasarlarken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsettik.
Bir Bebek Odası Nasıl Olmalı?
İlk Adım: Doğru Konum ve Konfor
Öncelikle bebek odası yapacağınız odanın çok küçük veya çok büyük olmaması gerekmektedir. Aynı zamanda güneş alan ve güney cephesine bakmayan bir oda seçmeniz lazım. Rutubetli olmaması da gerekmektedir. Seçeceğiniz odanın yatak odasına yakın olması da başka bir önemli noktadır.
İkinci Adım: Duvarlar
Odayı döşemeye başlamadan önce duvarları boyamanız sizin açınızdan daha rahat olacaktır. Canlı ve koyu renkler yerine daha soft ve açık tonlar tercih etmelisinizdir. Krem, beyaz, açık gri gibi renkleri tercih edebileceğiniz gibi istediğiniz herhangi bir rengi seçebilirsiniz. Fakat hangi rengi seçerseniz seçin açık tonlarını kullanmak daha iyi olacaktır.
Kullanacağınız boyanın sağlıklı olması çok önemlidir. Bunun için mutlaka boyanın içeriğine bakmalısınız. Antibakteriyel ve su bazlı boyaları tercih etmelisiniz. Bunların yanı sıra kullanılacak boyanın silinebilir olması da önemlidir çünkü bebeğiniz büyürken duvarları birçok kez kirletecektir.
Üçüncü Adım: Mobilya Seçimi
Dekorasyon alışverişi yaparken listenizde sadece önemli olan eşyaların olduğundan emin olun. Çünkü gereksiz eşyalar odayı küçültecek ve boğucu bir hale getirecektir. Bebek odasında olması gereken mobilyalar şunlardır:
- Beşik-yatak
- Dolap
- Şifonyer
- Alt değiştirme masası
- Gece lambası
- Aksesuarlar
Bebek odası mobilyalarını alırken odanın büyüklüğüne uygun olup olmadıklarına bakmalısınızdır. Zararlı bileşenler içermeyen malzemeler kullanılarak yapıldığına ve kokusuz, sertifikalı boyalar kullanıldığına dikkat etmelisiniz. Toksik içermeyen ahşap malzeme seçmelisiniz ve kullanılan boyanın anti-alerjik olduğundan da mutlaka emin olmalısınızdır. Mobilya seçerken önemli noktalardan bir de güvenliktir. Beşik alırken parmaklıkların sık olmasına özen gösterin ve sivri mobilyalardan uzak durun. Çekmeceler içinse çocuk kilidini unutmayın. Son olaraksa uzun ömürlü olması için sağlam olduklarından emin olun.
Yatak seçiminde çok sert ya da çok yumuşak olmayan yarı ortopedik yataklar tercih etmelisiniz. Alerji ve astımdan bebeğinizi korumak için halı kullanmak doğru bir seçim değildir. Ancak illa halı kullanmak istiyorsanız toz tutmayan, anti-alerjik, sertifikalı, kolay temizlenebilen ve leke tutmayacak halıları tercih etmelisinizdir. Perde seçimindeyse sentetik madde içermeyen ve organik boyaların kullanıldığı kumaşlardan üretilmiş, kolay temizlenebilen perdeler tercih etmelisiniz. Tozu durdurma konusunda stor perdeler başarılı olduğu için ve güneş ışığına göre ayarlanabilir olması da kolaylık sağlayacağı için stor perdeleri seçebilirsiniz.
Mobilyaları yerleştirirken oda büyükse beşik odanın ortasında olmalıdır. Beşik hem kalorifer peteğinin yanına hem de pencerenin yanına yerleştirilmemelidir. Ayrıca dolap ve şifonyer gibi mobilyalarında duvara sabitlenmesi gerekmektedir.
Dördüncü ve Son Adım: Dekorasyon
Son olarak odayla uyumlu ve bebeğiniz için tehlike teşkil etmeyecek dekorasyon eşyaları seçmeniz gereklidir. Yazar: Sezen Nehir Uğurlu
Ayrıca Bakınız