trende

Bir Mutfak Tasarımı Nasıl Yapılmalı?

Bir Mutfak Tasarımı Nasıl Yapılmalı?

Mutfakta yiyecek hazırlamanın yanı sıra sosyalleşmek, aile ve arkadaşlarla vakit geçirmekte bir o kadar güzeldir. Mutfak tasarımınızdaki tarzınızla kişiliğinizi ortaya koyar ve evinizin ruhunu yansıtırsınız. Bizlerde evinizin ruhunu yansıtmanıza yararlı olacak fikirleri sizler için bu yazımızda belirttik. Birlikte bu fikirlere göz atalım.


Bir Mutfak Tasarımı Nasıl Yapılmalı?

Mutfak Duvarlarınızı Tasarlarken…

Bütün duvarlarınız fayans olmak zorunda değil! Mutfak duvarlarınız için kullanacağınız malzemelerde önceliğiniz suya dayanıklı, sağlam ve uzun ömürlü özelliklere sahip olup olmadıklarına bakmak olmalıdır. Tuğla, ahşap, mermer, duvar kâğıdı gibi birçok seçenekten bu üç özelliğe sahip olduğu sürece istediğinizi kullanabilirsiniz.

Eğer küçük bir mutfağınız varsa ve istediğiniz hiçbir şeyi sığdıramıyorsanız gömme sistemleriyle bir duvarınızı boydan boya dolap yaparak dilediğinizce yer açabilirsiniz veya fırınınızı ya da bulaşık makinenizi bu sisteme göre yerleştirebilirsiniz.


Mutfak Zemininizi Tasarlarken…

Zemin seçiminizi yaparken her tarza hitap eden çok fazla seçenek mevcuttur. Bazı durumlara göre yapmanız gereken seçimler değişebilir. Mesela apartmanda veya müstakil evde oturmanız, giriş katta veya üst katlardan birinde oturmanız gibi birçok durumu göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Zeminde kullanacağınız malzemelerin ses yalıtımı sağlaması veya kayma riskini azaltması gibi özellikler bulundurmasını tercih edebilirsiniz. Ayrıca ahşap zemin materyalleri genellikle modern ve country tarzlarına uygundur. Fayanslarda şık olmaları dışında temizlik bakımından kolaylık sağladığı için genellikle tercih edilen materyallerdendir.


Tezgâh Seçiminizi Yaparken…

Dayanıklı ve esnek bir tezgâh seçmeniz gerekir. Çünkü uzun yıllar boyunca size hizmet edecektir. Mutfak tezgahınızda kullanabileceğiniz bazı malzemeleri ve özelliklerini sizler için düzenledik.


 1.Doğal taştan yapılan tezgahlar

En büyük avantajları dayanıklı olmalarıdır. Bu tezgâh grubuna mermer ve granit girmektedir.

Granit tezgâh, ısıyı izole eder ve birçok rengi bulunur. Fazlaca renk seçeneği olmasına rağmen karışık renkli bir görünümü vardır.


 2.Corian tezgahlar

Bir diğer adıyla akrilik tezgahlar; taş, kum ve cam – porselen gibi materyallerin ham maddeleri ile oluşturulur.

Kolayca şekillendirilebildikleri için yaygındırlar.


 3.Kuvars tezgahlar

Genellikle tek renk olarak bulunurlar ama alacalı çeşitleri de vardır.

Çizilmelere karşı dayanıklıdır. Kuvars taş kökenli olmasından dolayı fiyatları yüksektir.


 4.Laminant tezgâh

Pürüzsüz yüzeye sahiptirler, çokça renk ve desen seçeneği vardır. Dikkatli kullanımda uzun süre dayansalar da ısı ve çizilmelere karşı taş materyaller kadar dayanıklı değildir.

Üzerine sıcak bir şey bıraktığımızda oluşan izi geçirmek aşırı zordur.


Renk Tercih Ederken…

Önemli etkenlerden biri mutfağınızın boyutudur. Örneğin küçük mutfaklarda açık renkler kullanılması gerekirken, daha geniş mutfaklarda daha koyu ve iddialı renkler kullanabilirsiniz. Genellikle nötr tonlardaki mutfaklar daha çok kişiye hitap ettiği için daha fazla kullanılmaktadır.

Bunun yanı sıra tamamıyla bembeyaz bir mutfak, parlak ve modern bir tercih olmasıyla birlikte farklı zamanlarda, çeşitli renklerle süslemeler yapmanız daha kolay olacağı için rahatlıkla mutfağınızın havasını değiştirmenize olanak sağlayacaktır.

Bembeyaz bir mutfağın tamamen zıttı olan simsiyah bir mutfakta tercih edebilirsiniz. Siyah mutfaklar özgün ve çarpıcı bir havasının olması dışında mutfağınızı, evinizin odak noktası haline getirir. Daha dengeli ve rafine bir mutfak içinse siyah ve beyazın bir arada kullanılması da tercih edilebilir.


Mutfakta Tarzını Ortaya Koyarken…

Birçok seçenek arasından sizin tarzınıza en uygun olanı seçmeniz gerekmektedir. Peki bu mutfak tarzları nelerdir?


 1.Country/Kır tarzı mutfaklar

Bu tarz genel olarak sakin, sıcak ve güçlü bir his uyandırır. En çok kullanılan malzeme ahşaptır ve bu tarzın olmazsa olmazıdır. Soft tonlardaki renkler kullanılmalıdır. Mutfağınız havadar ve aydınlık olmalıdır.

Bu tarzdaki mutfağınıza renk katabilmek içinse ekmek kutuları, klasik mutfak tartıları, desenli perdeler gibi aksesuarlar kullanabilirsiniz. Ayrıca kuzine görünümlü fırınlı ocaklar mutfağınıza çok güzel bir hava katmakla birlikte bu tarza çok güzel uyum sağlayacaktır.


 2.İskandinav tarzı mutfaklar

Modern, gösterişli, fonksiyonel ve minimal mutfaklardır. Genellikle parlak beyazla açık tonlardaki ahşaplar birlikte kullanılır.

Az sayıda aksesuar kullanılmalıdır. Taze bitkiler dışında pek renkli olmazlar ve bitkileri de çok fazla kullanmamanız gerekir.


 3.Eklektik mutfaklar

En iyi özelliği hiçbir şekilde kuralının olmamasıdır. İstediğiniz şekilde tasarlayabileceğiniz mutfağınızda tek ihtiyacınız olan hayal gücünüzdür.

Örneğin çok iddialı renklerle birlikte vintage aksesuarlar kullanabilirsiniz.


 4.Modern mutfaklar

Temiz ve akıcı çizgiler, paslanmaz çelikler bu tarz mutfakların temel ögelerindendir. Cilalanmış parlak yüzeyler göze çarpar.

Yoğun beyaz kullanımı, kulpları gizlenmiş dolaplar ve kaynakları saklanmış aydınlatmalar bu tarzı hissettirecek bazı diğer unsurlardır.


Açık Bir Mutfak Tasarlarken…

Son dönemlerde açık mutfaklar giderek yaygınlaşmakta. Bu şekildeki mutfakların her ne kadar büyük evlerde olabileceği düşünülse de küçük evlerle de gayet uyum içinde olabilirler. Ferahlık ve rahatlık hissini pekiştiren bu mutfaklara akıllı bir tasarım da eklendiğinde hem işlevsel hem de çok şık bir alan haline gelebilirler. Mutfak adaları, açık mutfakları bulunduğu alandaki diğer bölümlerden ayırmak için faydalı olurken fazladan bir tezgâh alanı olarak da gayet işe yararlar.

Kahvaltı barları ise hızlı ve pratik yemekler yiyebileceğiniz yararlı alanlardır. Tencere ve tavalarınızı, özellikle küçük olanları için askıdan yararlanarak hem fazla alan harcamadan saklayabilir hem de estetik bir görüntü oluşturabilirsiniz.


Küçük Mutfakları Dekore Ederken…

Var olan alanı en iyi şekilde kullanmak için dahice tasarlanmış depolama alanları her zaman kilit bir konudur. Bunun yanı sıra mutfağınızı büyük göstermek için beyaz renk kullanabilirsiniz. Duvara gömme sistemleri kullanarak yer açabilirsiniz ve hem tezgâh hem de yemek masası olarak kullanabileceğiniz entegre sistemlere bakabilirsiniz.

Son olarak kavanozlar için yapılmış ve tezgâha ekleyebildiğiniz aparatlar gibi ufak tefek ayrıntılarla hem yer elde etmiş hem de mutfağınızı kişiselleştirmiş olursunuz.

Yazar: Zehra Sarıcan


Ayrıca Bakınız