
Bu yazımızda size sizlere Dış Cephe Kaplama nedir? Dış Cephe özellikleri nedir? Dış Cephe nasıl yapılır? Soruların cevabını vereceğiz.
Dış Cephe Kaplama nedir?
Yapıyı kötü hava koşullarından (yağmur, dolu, kar, kum fırtınası, güneş ışınları, rüzgar sesi) korumak, bir diğer özeliği ise ses yalıtımı sayesinde dışardan gelen sesi sıfır indirger. Farklı ısı yalıtım malzemeleri kullanarak binaların dış cephelerinin mimari ve teknik olarak kullanılmasına Cephe kaplama denir. Cephe Kaplama ile hedeflenen, binaların ısı yalıtımını sağlamak veya güçlendirmektir. Ortalama bir standart değer olarak, dış cephe giydirme ile binaların içindeki mekânlarında 20 ile 22 derece arası bir sıcaklık değerinin muhafaza edilmesi hedeflenir. Ayrıca su ve rüzgara karşı da yapıyı korur ve ömrünü uzatır. Cephe kaplama modelleri, izolasyon ile beraber binaların dekoratif ve estetik bir mimari görüntü elde eder.
Cephe Kaplamada aşağıdaki hizmetleri vermekteyiz.
- Dış Cephe Mantolama,
- Amerikan Siding,
- Ahşap Kaplama,
- Mekanik Duvar Kaplama,
- Taş Kaplama
- Prekast Kaplama,
- Alüminyum Kompozit Cephe Kaplama.
1. Dış Cephe Mantolama:
Mantolama, binanın dış yüzeyine uygulanan kompozit yalıtım malzemelerinin kaplama tekniğiyle yapılan bir ısı yalıtımı uygulamasıdır. Mantolama, hem yeni nesil binaların inşaatında hem de eski nesil binaların enerji verimliliği performansını güçlendirmek için kullanılabilecektir. Mantolama aynı şekilde bina güçlendirme işlerinde de uygulanabilmektedir.
Mantolama tekniği, Ülkemizde enerji verimliliği kanununun yürürlüğe girmesinden sonra en çok kullanılan yöntem haline gelmiştir.
2. Amerikan Siding
Boya ve bakım masrafı gerektirmeyen uzun süreli ve daha kullanışlı bir yöntemdir. Uv ışınları, rüzgar sesi ve kötü hava durumları gibi yapıyı bir kafes gibi korur. Neme karşı korunaklıdır. Alev almayan ve kendisini söndürme özelliğine sahiptir.
Kolonların darbe almasını ve yapının içindeki çeliklerin paslanmaya karşı korunaklıdır. Metrekareye ortalama 4 kilogram ağırlık ekler. Bu hafifliği ile de ön plana çıkmaktadır. Deformasyon oranı en düşük özelliğe sahip bir kaplama yöntemlerinden biridir.
3. Ahşap Kaplama
Ahşap Görünümlü dış cephe kaplaması, binalara doğal bir görüntü sağlar. Aynı zamanda yüksek oranda mantolama özelliği taşır. Hava bariyeri vasıtası ile nefes alan bir dış cephe ahşap kaplama malzemesidir.
Diğer dış cephe kaplama türlerine göre daha hafiftir. Sistemle eş güdümlü uygulanacak yalıtım ile eş güdümlü binaları dış etkilerden koruyan bir dış cephe ahşap kaplama ürünüdür
Ahşap diğer malzemelere göre daha farkı bir estetik görünüşe sahiptir. Ancak ahşabın yanıcı özelliği nedeniyle tercih edilirken çok dikkat edilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.
4. Mekanik Duvar Kaplama
“Mekanik montaj” taş kaplama malzemelerinin bina yüzeyine kanca veya ankraj olarak isimlendirilen paslanmaz çelik elemanlarla tutturulması yöntemidir. Bu yöntemde her taşın ağırlığı bina yüzeyine münferit olarak aktarılmaktadır.
Bu yöntem ile eğer istenirse montaj sonrası herhangi bir taşı, diğer kaplamalara hiçbir şekilde zarar vermeden çıkarmak, yerini boş bırakmak veya başka bir malzeme ile değiştirmek mümkündür.
Taşlar, özellikle çok katlı binaların dış cephesine, yapıştırma yöntemi ile asla monte edilmemelidir. Farklı malzemelerin ısı farklılıklarından doğan genleşme ve büzüşme, binada oluşabilecek oturma ve deprem gibi etkenlerden dolayı, yapıştırma yöntemiyle monte edilen taşın düşme riski çok yüksektir.
Mekanik montaj sisteminde, uygulamanın yapılacağı yüzeyin karakteri, taş ebadı, taş kalınlığı ve bina yüksekliğine bağlı olarak değişik ankraj yöntemleri seçilir. Montaj sistemi her bina için özel olarak projelendirilir ve uygulanır.
5. Taş Kaplama:
Farklı renk ve görünüşe sahip doğal taşlar ile yapıyı hem korumakta hem de güzelleştirmektedir. Genellikle yazlık bölgelerde uygulanmaktadır. Kışın sıcak, yazın ise soğuk tutma özelliğine sahiptir. Bazı taşların ise doğal klima özelliği bulunmaktadır.
6. Prekast Kaplama:
Prekast nedir : Özel bir bileşime sahip olan ve içeriğinde beyaz çimento, yıkanmış silis kumu, alkali direncine sahip cam elyafı, kimyasal beton katkıları barındıran, kalıplara püskürtme yöntemiyle dökülürken içeriden çelik karkas sistemiyle güçlendirildikten sonra kürlenerek mukavemeti arttırılan, yeni nesil beton sistemine verilen addır.
Prekast Kaplama: Dış cephe kaplamaları da sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Isı yalıtımlı sistemler sayesinde kaplama dışında ayrıca bir mantolama gereksinimi vardır. Malzemenin kalın yapısı ile izolasyon ihtiyacı da giderilmiş olur ve kaliteli bir uygulama ile maddi olarak iyi bir tasarruf sağlanabilir.
Dış cephe kaplamaları çeşitleri binaların tarzlarına göre farklı uygulanabilir
Ek: Dış cephe kaplamaları çeşitleri binaların tarzlarına göre farklı uygulanabilir. Her açıdan farklılık taşıyan bu yöntemlerin çevresel faktörlere, bina yapısına ve diğer pek çok farklılığa göre değerlendirilerek uygulanır. Her uygulamadaki malzemeler de ona göre değişiklik gösterebilir. Dış cephe kaplamalarının çeşitlerinde özellikle bazıları binanın dış yüzeyinde görsel bakımdan büyük değişim sağlayarak etkili bir görünüm sağlar. Bunun yanı sıra doğal malzemelerin kullanılması doğaya katkı sağlayacak birçok etkeni de beraberinde taşımaktadır. Dış cephe kaplamalarının her çeşidinde ses ve ısı yalıtımı kesinlikle yer almaktadır. Binaların daha sağlıklı olması ve daha uzun ömürlü olmasında fayda sağlayan özellikler taşımaktadır.
7. Alüminyum Kompozit Cephe Kaplama:
Aluminyum Kompozit Panel Giydirme Cephe sistemi, iki tarafı alüminyum levha ile kaplı 4mm kalığında istenilen ölçü ve biçimde, bitiş ve sağır cephelerde kullanılan kompoze levha uygulamasıdır. Bina desenlerine uygun yapılmış çelik ya da alüminyum karkas üzerine uygun ölçüde hazırlanmış kompozit levhalar. vidalı sistemle monte edilirek yapılır. Renk ve Desen seçenekleri ile yapıya farklılık katmaktadır. Alüminyum Kompozit Panel, iki tarafı alüminyum levhalarla kaplı içi polietilen dolgulu kompoze levhalardır. Farklı renk seçeneğinin yanısıra granit ve ahşap desen seçenekleriyle mimari estetiğe uygun bir unsur olarak cephe kaplamalarında kullanılmaktadır.
Aynı zamanda çevre dostu olan kompozit levha, mukavim yapısı sayesinde diğer yapı malzemelerine oranla daha geniş açıklıklarda rahatça kullanılabiliyor.
Hizmetlerimiz hakkında bilgi yada teklif almak için aşağıdaki formu doldurunuz.