Mimari Psikoloji

Mimari Psikoloji

Bulunduğumuz ortamın mimari yapısının psikolojimiz üzerinde çok büyük bir etkisi vardır. Bu nedenlerden dolayı yaşadığımız mekânın mimari yapısı çok önemlidir.


Mimari Psikoloji

İç ve dış mekân birbirinden ayrı düşünülmemelidir. İç mekân ne kadar insana uyumluysa dış mekânın da uyumlu olması gerekmektedir. Doğal ortama ne kadar yakın bir yaşam sürersek psikolojimiz o kadar iyi olur. Yaşadığımız alanı psikolojimiz açısından nasıl tasarlamamız gerektiğini sizler için bu yazımızda anlattık.


Yaratacağımız Ortamın Yapıtaşı; Malzeme

Bulunduğumuz mekanın bizi yansıtması için en dikkat etmemiz gereken şey kullandığımız malzemelerdir. Çeşit çeşit malzeme arasından gelin birkaç tanesinin psikolojideki anlamlarına bakalım.


AhşapBulunduğu mekâna sıcaklık ve doğallık etkisi verir.


BetonBulunduğu mekânda ciddiyet ve güç gösterisi sergiler.


KerpiçBulunduğu ortamda sakin, ses yutucu ve sıcak bir etki yaratır.


Cam ve Çelik Ağırlıklı olarak bu malzemelerden oluşan bir odada ses yansıtıcı, sert çizgili, mekanik, şeffaf ve soğuk bir etki oluşur.


Renkler ve İnsan Psikolojisi

Psikolojimiz üzerinde en baskın etkisi olan renklerdir. Renklerin bulunduğu ortama ve insan psikolojisine etkileri nelerdir?


Kırmızı

Evrensel olarak güç, cesaret ve tehlikeyi simgeler. Aynı zamanda iştah açtığı da bilinmektedir.İyi ışık alan; çalışma, yemek yeme, toplantı, eğlence mekanları gibi hareket yoğunluğu olan ve enerji, hareket ve dikkati teşvik ettiği için çocuklara yönelik tasarlanan alanlarda kullanılabilir.


Sarı

Aklın ve zekanın rengi olarak bilinen bu renk yaratıcılığı tetikler ve yeni fikirler için ilham verir. Canlandırıcı, umutlu, mutluluk dolu hislerle ilişkilendirildiği için eğlence ve neşe veren bir renk olarak da bilinir.Fakat çok canlı ve yoğun sarı renge maruz kalınması stres seviyesi yüksek insanlarda sinirlilik ve kaygı yaratabiliyor. Bunların yanı sıra çok açık tonlardaki sarı renkler evde kullanıldığında huzurlu ve yaratıcılığı canlandıran bir etki yaratmaktadır.


Yeşil

Doğanın ve doğallığın rengi olarak bilinen bu renk insan psikolojisi için dengeyi ve gelişimi sembolize etmektedir. Huzurlu ve güvenli hissi yaratır. Uyum, şifa, özgüven ve istikrarla ilişkilendirilmektedir.
Koyu tonları para, zenginlik ve prestijle ilişkilidir. İş hayatında yeşilin kullanılması doğal, güvenli, sağlık ve şifa gibi mesajları iletir.


Mavi

Güvenin, sakinliğin ve huzurun rengi olarak bilinirken insan psikolojisinde sadakat, muhafazakarlık ve bütünlükle ilişkilendirilmektedir. Mavinin koyu tonları, özellikle lacivert ciddi ve katı bir görüşü sembolize ettiği için bazı insanlarda mesafe ve boşluk hissi yaratabilmektedir. Özellikle kurumlarda evrensel olarak en çok kullanılan renktir.


Beyaz

Genellikle temizliği, saflığı ve masumiyeti sembolize etmektedir. Kendimizi güvende, huzurlu ve hafif hissetmemizi sağlayan bir renktir. Aynı zamanda minimalizmi ve sadeliği sembolize etmektedir.


Siyah

Sofistike, klasik ve ciddi hissiyatı uyandıran bir renktir. Günlük hayattaki giysi, dekorasyon gibi objelerdeki kullanımlarında gücü, lüksü, zarafeti; iş yaşamında ise profesyonelliği, tarafsızlığı ve cesareti sembolize etmektedir. Aynı zaman da bazı kültürlerde yas veya üzüntü anlamını da taşımaktadır.


Dokuların Psikolojisi

Renklerin olduğu kadar dokularında insan psikolojisi üzerinde büyük ölçüde etkisi vardır. Dokular yumuşak, sert ve orta-sert dokulu olarak üçe ayrılır.

Yumuşak dokulu yüzeyler; sükûnet, rahatlık, monotonluk, güçsüzlük hissi verir.

Sert dokulu yüzeyler ise; dinamik, uyarıcı, ilgi çekici, güçlü hissettirir.

Orta-sert yüzeyler; kavranabilir, anlaşılır, olumlu, dostça, derin, ifadeli hisler uyandırır.

Örneğin, taşlar kullanılarak yapılmış bir oda soğuk, sert, tek renkli ve monolitikken; ahşaptan yapılmış bir oda sıcak, yumuşak renkli ve parçalıdır.


Son Dokunuşlardan Biri; Aydınlatma

Aydınlatma sağlığımızı, yaşam kalitemizi ve ruh halimizi etkiler. Bunun için aydınlatmaya dikkat edilmesi gerekir.

Gün ışığı dinamik bir yapıya sahiptir ve bu durum iç ortamlardaki insanlar üzerinde olumlu etkiler bırakır. Gün ışığından yeterince yararlanmak önemlidir fakat yararlanılamayan durumlarda ise dinamik yapay aydınlatma sistemleri kullanılabilir.

Aydınlık düzeyi azaldıkça sakinlik ya da uyku hali ortaya çıkar, bu durum da insanları dinlenmeye iter. Aydınlık düzeyi arttığında ise enerjik ve hareketli ruh hali ortaya çıkar. Düşük düzeyde aydınlanan ortamlarda sıcak ışık, yüksek düzeyde aydınlanan ortamlarda soğuk ışık kullanılmalıdır.

Mavimsi ışıklar soğuk ışıklardır, yüksek enerji ve verimliliği simgeler. Sarı ışıklarsa sıcak ışıklardır, düşük tempo ve dinlenmeyi simgeler.

**Son tavsiye olarak mekanınızda az eşya bulundurmak daha ferah bir ortam yaratacaktır.

Yazar: Sezen Nehir Uğurlu


Ayrıca Bakınız